Παθήσεις εγκεφάλου

Dr. Robert Bobert
Dr. Robert Bobert

Immunologist

ανεύρυσμα

Ο εγκέφαλος αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βρίσκεται εντός του εγκεφαλικού κρανίου και περιβάλλεται από τρείς προστατευτικούς υμένες, τις μήνιγγες. Αποτελείται από δύο ημισφαίρια τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από την επιμήκη σχισμή. Η συνέχεια του εγκεφάλου είναι ο νωτιαίος μυελός. Διάφορες παθήσεις μπορούν να προσβάλλουν τόσο τον εγκέφαλο όσο και το νωτιαίο μυελό.

Οι παθήσεις του εγκεφάλου, που κατηγοριοποιούνται βάσει των αιτιών που τις προκαλούν, είναι:

 • οι λοιμώξεις
 • τα νεοπλάσματα
 • οι αγγειακές ανωμαλίες
 • το τραύμα
 • και τα εκφυλιστικά νοσήματα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Η χειρουργική εγκεφάλου ασχολείται με την χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του εγκεφάλου. Πρόκειται για μια διαρκώς εξελισσόμενη ιατρική ειδικότητα, η οποία με τη βοήθεια της τεχνολογίας αντιμετωπίζει επιτυχώς περιπτώσεις ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με ποικίλες παθήσεις που αφορούν τον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη. Κάθε ιατρική πράξη στον εγκέφαλο (και στη σπονδυλική στήλη φυσικά) πρέπει να έχει πίσω της ακριβή διάγνωση, ακριβή ανατομικό και λειτουργικό προσδιορισμό της παθολογίας της βλάβης, χειρουργικό σχεδιασμό, αναισθησιολογικό σχεδιασμό, στην εφαρμογή της προσέγγιση της παθολογίας χωρίς καταστροφή υγιών ιστών και, στη συνέχειά της, προσήκουσα και προσεκτική περιεγχειρητική φροντίδα. Παρακάτω αναφέρονται λεπτομέρειες σχετικά με την χειρουργική εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, η χειρουργική εγκεφάλου ασχολείται:

 1. με καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους όπως το μηνιγγίωμα και το γλοιοβλάστωμα στα πλαίσια του κλάδου της χειρουργικής νευροογκολογίας,
 2. με αγγειακές παθήσεις όπως τα ανευρύσματα και οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες του εγκεφάλου στο πεδίο της νευροαγγειακής χειρουργικής
 3. με διαταραχές στην κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού όπως ο αποφρακτικός ή μη αποφρακτικός υδροκέφαλος ή η υδροκεφαλία φυσιολογικής πίεσης
 4. με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (ΚΕΚ) όπως κατάγματα στο κρανίο, υποσκληρίδιο και επισκληρίδιο αιμάτωμα
 5. με χειρουργικές φλεγμονώδεις βλάβες όπως το απόστημα του εγκεφάλου
 6. με χειρουργική αντιμετώπιση νευρολογικών συνδρόμων σε παθήσεις που οφείλονται σε αυξημένη ή μειωμένη δραστηριότητα των νευρωνικών κυκλωμάτων όπως η επιληψία, το Parkinson και η σκλήρυνση κατά πλάκας με την σύγχρονη εφαρμογή της λειτουργικής νευροχειρουργικής με την τοποθέτηση αντλίας σπαστικότητος ή με τοποθέτηση ηλεκτροδίων εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης.
 7. Την χειρουργική αντιμετώπιση επώδυνων καταστάσεων και συνδρόμων πόνου όπως η νευραλγία του τριδύμου, η ημικρανία, η κεφαλαλγία κ.α.

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για επεμβάσεις στον εγκέφαλο, αποσκοπούν στην μείωση της νοσηρότητας που σχετίζεται με την χειρουργική προσπέλαση χωρίς να αλλοιώνεται το αποτέλεσμα.

Η ελαχιστοποίηση της επεμβατικότητας περιορίζεται στην μείωση του μεγέθους της τομής και της κρανιοτομίας με την βοήθεια νευροπλοηγού.

Διαβάστε περισσότερα στο site μας: https://neuroxeirourgiki.gr/pathiseis-egkefaloy/

Share this post:

Κλείστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Νεα Θεραπεια

rTms

Στο νευροχειρουργικό κέντρο neuromedica φέρνουμε την καινοτομία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ιατρική.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ