Αυχενικό Κάταγμα

Dr. Robert Bobert
Dr. Robert Bobert

Immunologist

Η αυχενική μοίρα αποτελείται από επτά σπονδύλους που στηρίζουν το κρανίο και ανάμεσα από αυτούς, διέρχονται ο νωτιαίος μυελός και τα αυχενικά νεύρα.

Το κάταγμα σπονδύλων της αυχενικής μοίρας, μπορεί να προέλθει συνηθέστερα, λόγω τραυματισμού από τροχαίο, πτώση, κ.α. Το κάταγμα μπορεί να προκαλέσει, αναλόγως της βαρύτητας, σοβαρή ή πλήρη αναπηρία. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, εντοπίζεται στην κατώτερη αυχενική μοίρα και μπορεί να περιλαμβάνει και κάκωση του νωτιαίου μυελού.

Ποια είναι τα είδη καταγμάτων;

Τα κατάγματα από τραυματισμό μπορεί να είναι εκρηκτικά (κάταγμα στην πρόσθια και μεσαία κολώνα), κατάγματα από βίαιη κάμψη και διάταση (συνήθως από ζώνες ασφαλείας που προκαλούν κάταγμα στα οπίσθια συνδεσμικά και οστικά στοιχεία), στροφικά κατάγματα – εξαρθρήματα (βαρεία συνδεσμική κάκωση με πλήρη βλάβη συνήθως, του νωτιαίου μυελού) και κατάγματα από βίαιη έκταση και διάταση (ρήξη στον πρόσθιο επιμήκη και στον μεσοσπονδύλιο δίσκο, κάταγμα των αρθρικών αποφύσεων, του τόξου ή των ακανθωδών αποφύσεων).

To κάταγμα λόγω τραυματισμού

Σε περίπτωση που υπάρχει κάταγμα λόγω τραυματισμού, ο ασθενής πρέπει επειγόντως να υποβληθεί σε πλήρη διαγνωστικό έλεγχο ώστε να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασής του αλλά και να εξεταστεί η αναγκαιότητα για άμεση χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν είδη κατάγματα (σταθερά, μη παρεκτοπισμένα, συμπιεστικά κατάγματα) τα οποία δεν προκαλούν σημαντική βλάβη στην πρόσθια κολώνα και στο νωτιαίο μυελό και μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά και μόνο εάν δεν αποδώσουν, η επέμβαση να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Πότε υπάρχει άμεση ανάγκη για χειρουργείο;

Άμεσης χειρουργικής θεραπείας χρήζουν τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν σημαντική πίεση στο νωτιαίο μυελό, συνδεσμική κάκωση με αστάθεια των αρθρώσεων, σημαντική κυφωτική παραμόρφωση, τραυματική δισκοκήλη και σε οποιαδήποτε περίπτωση πιέζονται οι νευρικές δομές (νωτιαίος μυελός ή νεύρα).

Τι επιτυγχάνεται με την χειρουργική επέμβαση; 

Η χειρουργική επέμβαση καθορίζεται κυρίως από την ακεραιότητα των οπίσθιων συνδεσμικών στοιχείων και περιλαμβάνει την σταθεροποίηση και σπονδυλοδεσία, την αποσυμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα και του τραύματος του νωτιαίου μυελού, εφόσον υπάρχει. Επιτυγχάνει την γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς, περιορίζει τον πόνο, αποτρέπει νευρολογικές επιπλοκές. Διευκολύνει τη νοσηλευτική φροντίδα και συμβάλλει στην ταχύτερη επιστροφή του επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει σύντομα σε μια λειτουργική καθημερινότητα.

Share this post:

Κλείστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Νεα Θεραπεια

rTms

Στο νευροχειρουργικό κέντρο neuromedica φέρνουμε την καινοτομία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ιατρική.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ