Γλοίωμα

Dr. Robert Bobert
Dr. Robert Bobert

Immunologist

Γλοίωμα

Το γλοίωμα είναι όγκος στον εγκέφαλο που αναπτύσσεται από τα νευρογλοιακά κύτταρατα οποία σχηματίζουν τον ιστό που περιβάλλει και στηρίζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Ένα γλοίωμα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να είναι απειλητικό για τη ζωή ανάλογα με τη θέση και το ρυθμό ανάπτυξής του.

Τρεις τύποι νευρογλοιακών κυττάρων μπορούν να παράγουν όγκους. Τα γλοιώματα ταξινομούνται ανάλογα με τον τύπο του γλοιακού κυττάρου που εμπλέκεται στον όγκο, καθώς και τα γενετικά χαρακτηριστικά του όγκου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να προβλεφθεί ο τρόπος με τον οποίο ο όγκος θα συμπεριφέρεται με την πάροδο του χρόνου και τις θεραπείες που είναι πιθανότερο να λειτουργήσουν.

ΤΥΠΟΙ

•Αστροκύττωμα 
•Επενδύμωμα
•Ολιγοδενδρογλοίωμα

Τα γλοιώματα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους όγκων του εγκεφάλου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα του γλοιώματος ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του όγκου, καθώς και το μέγεθος, τη θέση και το ρυθμό ανάπτυξης του όγκου. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα των γλοιωμάτων περιλαμβάνουν:
• Πονοκέφαλο
• Ναυτία ή έμετος
• Σύγχυση ή μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου
• Απώλεια μνήμης
• Αλλαγές προσωπικότητας ή ευερεθιστότητα
• Δυσκολία στην ισορροπία
• Ακράτεια ούρων
• Προβλήματα οράσεως, όπως θολή όραση, διπλή όραση ή απώλεια της περιφερειακής όρασης
• Δυσκολίες στην ομιλία
• Επιληψία, ειδικά σε όσους δεν έχουν ιστορικό επιληπτικών κρίσεων

ΑΙΤΙΕΣ

Όπως και οι περισσότεροι όγκοι του εγκεφάλου, η ακριβής αιτία των γλοιωμάτων δεν είναι γνωστή. Αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός όγκου στον εγκέφαλο.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Ηλικία: 

Ο κίνδυνος ανάπτυξης όγκου στον εγκέφαλο αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Τα γλοιώματα είναι συχνότερα σε ενήλικες ηλικίας 45 έως 65 ετών. Ωστόσο, ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ορισμένοι τύποι γλοιωμάτων, όπως το επενδύμωμα και τα πιλοκυτταρικά αστροκυττώματα, είναι πιο συνηθισμένα σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

 Έκθεση σε ακτινοβολία: 

Τα άτομα που έχουν εκτεθεί σε έναν τύπο ακτινοβολίας που ονομάζεται ιονίζουσα ακτινοβολία έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης όγκου στον εγκέφαλο. Παραδείγματα ιονίζουσας ακτινοβολίας περιλαμβάνουν την ακτινοθεραπεία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την έκθεση στην ακτινοβολία που προκαλείται από ατομικές βόμβες. Οι πιο συνηθισμένες μορφές ακτινοβολίας, όπως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από τους φούρνους μικροκυμάτων, δεν έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γλοιώματος.

Δεν είναι σαφές εάν η χρήση κινητού τηλεφώνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου. Μερικές μελέτες έχουν βρει μια πιθανή σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και ενός τύπου καρκίνου του εγκεφάλου που ονομάζεται ακουστικό νευρίνωμα. Πολλές άλλες μελέτες δεν έχουν βρει καμία σχέση. Επειδή τα κινητά τηλέφωνα είναι ένας σχετικά νέος παράγοντας, χρειάζεται πιο μακροπρόθεσμη έρευνα για να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Οι ειδικοί προτείνουν να περιορίσετε την έκθεσή σας στη συσκευή χρησιμοποιώντας ένα ηχείο ή συσκευή hands-free, η οποία κρατά το κινητό τηλέφωνο μακριά από το κεφάλι σας.

Οικογενειακό ιστορικό γλοιωμάτων:

Είναι σπάνιο για το γλοίωμα να κληρονομείται εντός οικογενειών. Αλλά έχοντας ένα οικογενειακό ιστορικό μπορεί να διπλασιαστεί ο κίνδυνος ανάπτυξής του. Ορισμένα γονίδια έχουν συσχετιστεί ασθενώς με το γλοίωμα, αλλά χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ αυτών των γενετικών παραλλαγών και των όγκων του εγκεφάλου.

Share this post:

Κλείστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Νεα Θεραπεια

rTms

Στο νευροχειρουργικό κέντρο neuromedica φέρνουμε την καινοτομία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ιατρική.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ