Γλοίωμα Οπτικού Νεύρου

Dr. Robert Bobert
Dr. Robert Bobert

Immunologist

Το γλοίωμα οπτικού νεύρου είναι ένας τύπος όγκου στον εγκέφαλο. Υπάρχουν πολλαπλά είδη εγκεφαλικών όγκων. Τυπικά, κάθε τύπος όγκου ονομάζεται ανάλογα με τα είδη των κυττάρων που επηρεάζει. Τα περισσότερα γλοιώματα οπτικού νεύρου θεωρούνται χαμηλού βαθμού και δεν αναπτύσσονται τόσο γρήγορα όσο άλλοι τύποι όγκων του εγκεφάλου. Βρίσκονται στο οπτικό χίασμα και ονομάζονται επίσης οπτικό γλοίωμα ή νεανικό πιλοκυτταρικό αστροκύττωμα.

Το γλοίωμα οπτικού νεύρου είναι ένα σπάνιο είδος καρκίνου που συνήθως αναπτύσσεται αργά και εντοπίζεται στα παιδιά. Σπάνια βρίσκεται σε άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών. Έχει επίσης συσχετιστεί με τη γενετική διαταραχή νευροϊνωμάτωση τύπου 1 ή NF1.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται από ένα γλοίωμα οπτικού νεύρου προκαλούνται από την πίεση του όγκου στα νεύρα. Συχνά συμπτώματα αυτού του τύπου όγκου περιλαμβάνουν:
• Ναυτία και έμετος
• Προβλήματα ισορροπίας
• Διαταραχές της όρασης
• Πονοκεφάλους

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Ακούσιες κινήσεις των ματιών
• Βλάβη της μνήμης
• Υπνηλία
• Απώλεια της όρεξης
• Καθυστέρηση της ανάπτυξης

Μπορούν επίσης να εμφανιστούν προβλήματα ορμονών επειδή οι όγκοι μπορεί να εμφανιστούν κοντά στη βάση του εγκεφάλου όπου ελέγχονται οι ορμόνες.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Μια νευρολογική εξέταση συνήθως θα παρουσιάσει μερική ή ολική απώλεια όρασης ή αλλαγές στα οπτικά νεύρα. Μπορεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στον εγκέφαλο. Άλλες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για να διαγνωσθεί το γλοίωμα οπτικού νεύρου περιλαμβάνουν τις εξετάσεις αξονικής εγκεφαλικής τομογραφίας (CT), την απεικόνιση μαγνητικού τομογράφου (MRI) και τις βιοψίες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία γίνεται καλύτερα από μια ομάδα διεπιστημονικής θεραπείας. Ειδική θεραπεία μπορεί να χρειαστεί εάν υπάρχει απώλεια μνήμης. Τα μέλη της ομάδας θεραπείας μπορούν να συμπεριλάβουν τους νευροχειρουργούς και τους ογκολόγους ακτινοβολίας. Η χειρουργική και η ακτινοθεραπεία είναι δύο δυνατοί τρόποι θεραπείας του γλοιώματος του οπτικού νεύρου. Ο γιατρός μπορεί να καθορίσει ποιος τύπος θεραπείας είναι ο καλύτερος για εσάς.

• Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει εάν οι γιατροί πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν την πλήρη απομάκρυνση του όγκου. Εναλλακτικά, αν ο όγκος δεν είναι εντελώς αφαιρούμενος, οι χειρουργοί μπορεί να αφαιρέσουν τμήματα του για να βοηθήσουν στην ανακούφιση της πίεσης στο κρανίο.

• Η ακτινοθεραπεία μπορεί να γίνει πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να συρρικνωθεί ο όγκος. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτωθούν τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.

• Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του εγκεφάλου. Μπορούν να χορηγηθούν κορτικοστεροειδή για να μειωθεί η διόγκωση του κρανίου. Η θεραπεία μπορεί να σκοτώσει υγιή εγκεφαλικό ιστό.

Share this post:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Κλείστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Νεα Θεραπεια

rTms

Στο νευροχειρουργικό κέντρο neuromedica φέρνουμε την καινοτομία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ιατρική.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ