Αυχενική Μυελοπάθεια – Στένωση Νωτιαίου Σωλήνα

Dr. Robert Bobert
Dr. Robert Bobert

Immunologist

Αυχενική Μυελοπάθεια - Στένωση Νωτιαίου Σωλήνα

Τι είναι η στένωση του νωτιαίου σωλήνα;

Ο νωτιαίος μυελός στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει διάμετρο 9 mm και περιβάλλεται φυσιολογικά από εγκεφαλονωτιαίο υγρό στην πρόσθια και οπίσθια μοίρα του με διάμετρο 1 mm και στις δύο πλευρές του νωτιαίου σάκου. Συνεπώς, για να μην ασκείται πίεση στον νωτιαίο μυελό πρέπει η διάμετρος του σπονδυλικού καναλιού να είναι οπωσδήποτε 13 mm. Tα ανατομικά στοιχεία τα οποία εμπλέκονται στην παθογένεση της αυχενικής στένωσης έχουν στατικό και δυναμικό χαρακτήρα. Τα στατικά στοιχεία που εμπλέκονται είναι τα εξής:

  • Στένωση και προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
  • Σχηματισμός οστεοφύτων.
  • Υπερτροφία των συνδέσμων και των αρθρικών αποφύσεων, που συνολικά προκαλούν τον κυκλοτερή περιορισμό του εύρους του σωλήνα.

Η μείωση αυτή του εύρους επιδεινώνεται με τις δυναμικές αλλαγές που παρατηρούνται, όπως με την πίεση που ασκείται επί του μυελού σε κινήσεις κάμψης από τα οστεόφυτα των σπονδυλικών σωμάτων. Στην έκταση υπάρχει οπισθιολίσθηση στο επίπεδο των μεσοσπονδυλίων διαρθρώσεων που πάλι περιορίζει το εύρος του σωλήνα. Επίσης, σε εκτατικές κινήσεις, διαπιστώνεται προς τα έσω πτύχωση του ωχρού συνδέσμου που προσφύεται στην έσω επιφάνεια των πετάλων των σπονδύλων, και εκ νέου στένωση του καναλιού. Αυτά όλα οδηγούν σε απώλεια της φυσιολογικής λόρδωσης της αυχενικής μοίρας και σε ανάπτυξη κύφωσης.

Όταν η στένωση του νωτιαίου σωλήνα γίνει σημαντική, τότε πιέζεται ο νωτιαίος μυελός ή διαταράσσεται η αιμάτωσή του και οδηγούμαστε σε μυελοπάθεια.

Τι είναι η αυχενική μυελοπάθεια;

Η αυχενική μυελοπάθεια είναι μία πάθηση του νωτιαίου μυελού. Προκαλείται από τη συνεχή στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στον αυχένα, με συνέπεια τη δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού. Σε προχωρημένα στάδια, προκαλεί παράλυση τόσο των άνω, όσο και των κάτω άκρων. Συχνά η νόσος δε γίνεται άμεσα αντιληπτή, καθώς αναπτύσσεται σταδιακά και βραδέως.

Πού οφείλεται η αυχενική μυελοπάθεια;

Η αυχενική μυελοπάθεια οφείλεται συχνά σε όγκους, οστεοαρθρίτιδα, φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και στένωση. Σε άλλες περιπτώσεις προκαλείται από κήλες του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλες), τραυματισμούς του αυχένα ή κύφωση. Άλλοι κύριοι παράγοντες εμφάνισης της νόσου είναι οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες και τα αιματώματα.

Προκαλεί η αυχενική μυελοπάθεια αναπηρία;

Αν η ασθένεια δε διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκαλεί αναπηρία, αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί και στον θάνατο. Υψηλά ποσοστά των παραπάνω σημειώνονται κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας που αποτελούν την πιο ευπαθή ομάδα στη νόσο αυτή.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η μυελοπάθεια συνήθως εκδηλώνεται αρχικά με αβληχρά συμπτώματα σε διάστημα μηνών ή ετών. Οι εκδηλώσεις του μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Σπαστικότητα κάτω άκρων με χαρακτηριστική δυσχέρεια στην βάδιση και ισορροπία
  • Δυσχρησία των άκρων χειρών (αδυναμία να εκτελέσουν μια λεπτή εργασία) με επώδυνες παραισθησίες.
  • Αιμωδία ή υπαισθησία των άνω άκρων
  • Διαταραγμένη λειτουργία των σφιγκτήρων του εντέρου και της κύστης

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας αποτελεί την εξέταση εκλογής για την διάγνωση του συνδρόμου. Έτσι ο ιατρός είναι ικανός να κρίνει κατάλληλα σε ποια σημεία υφίσταται πίεση ο νωτιαίος μυελός και με τι δύναμη.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η μόνη κατάλληλη θεραπεία για να αντιμετωπιστεί οριστικά η αυχενική μυελοπάθεια είναι η χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί κυρίως με πρόσθια και σπανιότερα με οπίσθια προσπέλαση, ενώ σε λίγες περιπτώσεις επιλέγεται συνδυασμός τους. Η χειρουργική επέμβαση έχει ως σκοπό την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού από τους εκφυλισμένους δίσκους και τους υπερτροφικούς συνδέσμους. Παράλληλα, συμβάλει στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία εκτελείται ύστερα από γενική αναισθησία, δημιουργείται εγκάρσια ή επιμήκης τομή 3-5 εκατοστών. Οι ακριβείς και λεπτομερείς κινήσεις εκτελούνται χρησιμοποιώντας ειδικό χειρουργικό μικροσκόπιο. Τέλος, τοποθετείται μία ειδική πλάκα στην πρόσθια επιφάνεια των σπονδύλων που βρίσκονται πάνω και κάτω από τους χειρουργημένους σπόνδυλους.

Η μέση διάρκεια της επέμβασης είναι 2-4 ώρες και ποικίλει ανάλογα τον αριθμό των σπονδύλων που θα χειρουργηθούν.

Μετεγχειρητική πορεία της αυχενικής μυελοπάθειας

  • Η χειρουργική επέμβαση κατά της αυχενικής μυελοπάθειας σημειώνει ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%
  • Η νοσηλεία διαρκεί περίπου 2-3 ημέρες για την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να φορέσει αυχενικό κολάρο για 15-30 ημέρες

Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία για την αυχενική μυελοπάθεια, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Διαβάστε περισσότερα στο site μας: https://neuroxeirourgiki.gr/

Share this post:

Κλείστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Νεα Θεραπεια

rTms

Στο νευροχειρουργικό κέντρο neuromedica φέρνουμε την καινοτομία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ιατρική.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ