Ανεύρυσμα

Dr. Robert Bobert
Dr. Robert Bobert

Immunologist

ανεύρυσμα

Τι είναι το ανεύρυσμα εγκεφάλου;

Το ανεύρυσμα του εγκεφάλου προκύπτει από μια ανωμαλία – αδυναμία του μέσου τοιχώματος των μεγάλων εγκεφαλικών αρτηριών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόπτωση τμήματος αυτού,  με συνέπεια την παθολογική αύξηση της διαμέτρου του τμήματος αυτού του αγγείου. Γενικά, ο μηχανισμός δημιουργίας αυτών των ανευρυσμάτων είναι αντίστοιχος με αυτόν που αναφέρεται σε αρτηρίες σε άλλα μέρη του σώματος.

Θεωρείται ότι η αδυναμία αυτή του μυϊκού χιτώνα του αγγείου είναι συγγενής (ο ασθενής γεννιέται με αυτήν) και μπορεί να εντοπίζεται σε περισσότερα του ενός σημεία των εγκεφαλικών αγγείων. Η διαδικασία σχηματισμού του ανευρυσματικού σάκκου διαρκεί αρκετά χρόνια και οφείλεται στον στροβιλισμό του αρτηριακού αίματος αυλό του αγγείου, ιδίως σε σημεία όπου μεγάλα αγγειακά στελέχη διακλαδίζονται.  

Ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι μια διογκωμένη, εξασθενισμένη περιοχή στο τοίχωμα μιας αρτηρίας στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την ανώμαλη διεύρυνση. Επειδή υπάρχει ασθενές σημείο στο τοίχωμα ανευρύσματος, υπάρχει κίνδυνος ρήξης του ανευρύσματος.
Αν και οι αρτηρίες, οπουδήποτε στον εγκέφαλο μπορούν να αναπτύξουν ανεύρυσμα, συναντάται συχνότερα σε μια αρτηρία που βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου που παρέχει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στον ιστό του εγκεφάλου. Ένα κανονικό τοίχωμα αρτηρίας αποτελείται από τρία στρώματα. Το τοίχωμα ενός ανευρύσματος είναι λεπτό και αδύναμο λόγω της μη φυσιολογικής απώλειας ή απουσίας του μυϊκού στρώματος του τοιχώματος της αρτηρίας, αφήνοντας μόνο δύο στρώματα.

Πού οφείλεται το ανεύρυσμα;

Η αιτία του εγκεφαλικού ανευρύσματος δεν είναι σαφώς κατανοητή. Τα ανευρύσματα του εγκεφάλου σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και το οικογενειακό ιστορικό (γενετικό). Η τελική αιτία ενός ανευρύσματος εγκεφάλου είναι μια εκφυλιστική αλλαγή (αποδυνάμωση) στο τοίχωμα μιας αρτηρίας και τα αποτελέσματα της πίεσης από τους παλμούς του αίματος μέσω των αρτηριών στον εγκέφαλο. 


Παράγοντες Κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον σχηματισμό ανευρύσματος μπορεί να περιλαμβάνουν – αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά- τα ακόλουθα:

  • Αυξημένη ηλικία
  •  Κατανάλωση αλκοόλ (ιδιαίτερα η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ)
  • Αθηροσκλήρωση – Η συσσώρευση πλάκας (που αποτελείται από αποθέσεις λιπαρών ουσιών, χοληστερόλης, κυτταρικών αποβλήτων, ασβεστίου και ινώδους) στην εσωτερική επένδυση μιας αρτηρίας
  • Κάπνισμα τσιγάρου
  • Χρήση ναρκωτικών, όπως κοκαΐνη ή αμφεταμίνη
  • Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
  • Τραυματισμός στο κεφάλι
  • Μόλυνση

Συμπτώματα:

  • Αιφνίδια έναρξη έντονης κεφαλαλγίας
  • ναυτία
  • έμετοι
  • διαταραχές όρασης
  • απώλεια συνείδησης
  • πόνος στην περιοχή του προσώπου
  • αιμωδία
  • αδυναμία
  • παράλυση
  • διπλωπία
  • επιληψία

Ποιος είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκεφαλικού ανευρύσματος;

Ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκεφαλικού ανευρύσματος ονομάζεται αγγειακό, που συμβαίνει στο 90% των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων. Αυτός ο τύπος ανευρύσματος μοιάζει με “μούρο” με στενό μίσχο. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από ένα ανευρύσματα. Ένας άλλος τύπος, είναι το ανεύρυσμα διάσπασης, προκύπτει από βλάβη της αρτηρίας στο εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος της αρτηρίας, προκαλώντας διαρροή αίματος μεταξύ των στρωμάτων του τοιχώματος, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος μέσω της αρτηρίας. Τα ανευρύσματα διάσπασης συνήθως συμβαίνουν από τραυματικές βλάβες, αλλά μπορούν επίσης να συμβούν χωρίς να έχει υπάρξει τραυματισμός. Το σχήμα και η θέση του ανευρύσματος μπορεί να καθορίσει ποια θεραπεία συνιστάται.

Διάγνωση

Ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα συχνά ανακαλύπτεται αφού έχει διαρραγεί ή τυχαία κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων, όπως η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία ή η αγγειογραφία που γίνονται για άλλους λόγους. 

Τι θεραπεία χρειάζεται;

Υπάρχουν δύο κύριες χειρουργικές θεραπείες για ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα:

• Ανοιχτή κρανιοτομή (χειρουργική αποκοπή). Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση μέρους του κρανίου. Ο γιατρός εκθέτει το ανεύρυσμα και τοποθετεί ένα μεταλλικό κλιπ διαμέσου του μίσχου του ανευρύσματος για να εμποδίσει τη ροή του αίματος. Μόλις ολοκληρωθεί η αποκοπή, το κρανίο ασφαλίζεται πίσω.


• Ενδοαγγειακός εμβολισμός. Η ενδοαγγειακή περιτύλιξη είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται τομή στο κρανίο για τη θεραπεία του εγκεφαλικού ανευρύσματος. Αντίθετα, ένας καθετήρας προωθείται από ένα αιμοφόρο αγγείο στην περιοχή της βουβωνικής κοιλότητας μέχρι τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Φθοροσκόπηση (ζωντανή ακτινογραφία) θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην προώθηση του καθετήρα στο κεφάλι και στο ανεύρυσμα. Μόλις τοποθετηθεί ο καθετήρας, πολύ μικροσκοπικά πηνία πλατίνας προωθούνται μέσω του καθετήρα στο ανεύρυσμα. Αυτά τα μικροσκοπικά, μαλακά, πηνία πλατίνας, που είναι ορατά με ακτίνες Χ, συμμορφώνονται με το σχήμα του ανευρύσματος. Το ανεύρυσμα γίνεται θρομβωμένο (εμβολισμός), αποτρέποντας τη ρήξη. Αυτή η διαδικασία εκτελείται είτε υπό γενική είτε τοπική αναισθησία.

Διαβάστε περισσότερα στο site μας: https://neuroxeirourgiki.gr/

Share this post:

Κλείστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Νεα Θεραπεια

rTms

Στο νευροχειρουργικό κέντρο neuromedica φέρνουμε την καινοτομία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ιατρική.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ