Αισθησιονευροβλάστωμα

Dr. Robert Bobert
Dr. Robert Bobert

Immunologist

Το αισθησιονευροβλάστωμα είναι ένας σπάνιος τύπος κακοήθους όγκου που αρχίζει στο άνω τμήμα της ρινικής κοιλότητας. Η περιοχή όπου ξεκινά το αισθησιονευροβλάστωμα είναι διαχωρισμένη από τον εγκέφαλο από ένα οστό που περιέχει μικροσκοπικές οπές, που επιτρέπουν στα νεύρα που ελέγχουν τη μυρωδιά (οσφρητικά νεύρα) να περάσουν, γι’ αυτό ονομάζεται επίσης οσφρητικό νευροβλάστωμα.

Το αισθησιονευροβλάστωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία σε ενήλικες. Συνήθως αρχίζει ως ένας όγκος στη ρινική κοιλότητα και μπορεί να αναπτυχθεί ή να επεκταθεί στον ρινικό κόλπο, τα μάτια και τον εγκέφαλο. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, το άτομο μπορεί να χάσει την αίσθηση της όσφρησης, να έχει συχνές ρινορραγίες και να αντιμετωπίζει δυσκολία στην αναπνοή.

Το αισθησιονευροβλάστωμα μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, στον αυχένα και τους παρωτιδικούς αδένες. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του εγκεφάλου και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ και τα οστά.

Τι συμπτώματα περιλαμβάνουν τα αισθησιονευροβλαστώματα;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• Απώλεια της αίσθησης της οσμής

• Συχνές ρινορραγίες

• Δυσκολία στην αναπνοή μέσω της μύτης

Καθώς μεγαλώνει, ο καρκίνος μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο μάτι, πόνο στο αυτί και πονοκεφάλους.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Η θεραπεία για το αισθησιονευροβλάστωμα συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση. Συχνά επίσης συνιστάται η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία.

Share this post:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Κλείστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Νεα Θεραπεια

rTms

Στο νευροχειρουργικό κέντρο neuromedica φέρνουμε την καινοτομία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ιατρική.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ