Αγγειακές Δυσπλασίες

Dr. Robert Bobert
Dr. Robert Bobert

Immunologist

Αγγειακές Δυσπλασίες

Οι αγγειακές δυσπλασίες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ζωής και αποτελούνται από ένα φάσμα παθολογικών οντοτήτων, όπως:

  • Ανευρύσματα
  • Αρτηριοφλεβικές Δυσπλασίες
  • Νόσος Moyamoya


Διακρίνουμε φλεβικές δυσπλασίες (αφορούν μόνο φλέβες), λεμφικές δυσπλασίες (αφορούν μόνο λεμφαγγεία), φλεβολεμφικές δυσπλασίες (αφορούν φλέβες και λεμφαγγεία) και αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες (όταν αρτηρίες συνδέονται απευθείας με φλέβες χωρίς την παρεμβολή τριχοειδών αγγείων).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι αγγειακές δυσπλασίες είναι:

  • Κεφαλαλγία
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Κώμα


ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι αγγειακές δυσπλασίες θεραπεύονται ανάλογα με το είδος τους:

Ανευρύσματα: 

Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος και την εντόπιση του ανευρύσματος και μπορεί να είναι η μικροχειρουργική τοποθέτηση clip με το οποίο επιτυγχάνεται η απομόνωση του ανευρύσματος από την κυκλοφορία, ή η τοποθέτηση ηλεκτροαποσπώμενων σπειραμάτων μέσα στο χώρο του ανευρύσματος τα οποία οδηγούν στη θρόμβωση αυτού και την απομόνωσή του από την κυκλοφορία. Η τεχνική αυτή γίνεται με αγγειογραφία από τα κάτω άκρα και θεωρείται ελάχιστα επεμβατική.

Αρτηριοφλεβικές Δυσπλασίες:

Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές θεραπείες:

  1. Χειρουργική εξαίρεση της Δυσπλασίας: Είναι η μόνη οριστική θεραπεία, αλλά πρόκειται για επέμβαση μεγάλης βαρύτητας.


2) Εμβολισμός: Βασίζεται στην χρήση υλικών που μέσω αγγειογραφίας προωθούνται στην δυσπλασία και την αποφράσσουν. Υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες για την πλήρη εξάλειψη της βλάβης και η τεχνική αυτή συνήθως χρησιμοποιείται προεγχειρητικά για να διευκολύνει την επέμβαση.


3) Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική: Περιλαμβάνει την εντοπισμένη με μεγάλη ακρίβεια εφαρμογή ακτινοβολίας στην περιοχή της δυσπλασίας με σκοπό να την αποφράξει. Και αυτή έχει τεχνικούς περιορισμούς και άλλα μειονεκτήματα και συνήθως εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τις άλλες θεραπείες, π.χ. σε δυσπλασίες που δεν είναι δυνατόν λόγω της θέσης τους να χειρουργηθούν.

Νόσος Moyamoya
1) Μικροχειρουργική χοριοειδική συναγγείωση: Σε αυτήν την επέμβαση, συνδέουμε ένα αγγείο των μαλακών ιστών του κρανίου με την επιφάνεια του εγκεφάλου για να αυξήσουμε την αιμάτωση του εγκεφαλικού ιστού.
2) Μικροχειρουργική εξωκρανιακή – ενδοκρανιακή αναστόμωση: Συνδέουμε μια αρτηρία που τροφοδοτεί τα μαλακά μόρια του κρανίου με μια εγκεφαλική αρτηρία για να αυξήσουμε την αιματική παροχή στο παρέγχυμα του εγκεφάλου.
3) Μικροχειρουργική εγκεφαλοσκληρομυοσυναγγείωση: Μεταφέρουμε ένα τροφοφόρο αγγείο του κροταφίτη μυός, κάτω από τα μαλακά μόρια του κρανίου, στην επιφάνεια του εγκεφάλου.
4) Μικροχειρουργική εγκεφαλοσκληροαρτηριοσυναγγείωση: Μεταφέρουμε την αιματική παροχή των μαλακών μορίων του κρανίου κατ’ ευθείαν στην επιφάνεια του εγκεφάλου.

Share this post:

Κλείστε ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Νεα Θεραπεια

rTms

Στο νευροχειρουργικό κέντρο neuromedica φέρνουμε την καινοτομία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ιατρική.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ